Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
21.02.2017.
Utorak
 
 
 
 
MEĐIMURJE - DRUŠTVO

../../uploads/images/vijesti/201611041054_49788_centar_za_kulturu_cakovec_35_godina_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611041054_68175_centar_za_kulturu_cakovec_35_godina_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611041055_54358_centar_za_kulturu_cakovec_35_godina_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611041055_27786_centar_za_kulturu_cakovec_35_godina_6.png
../../uploads/images/vijesti/201611041054_86811_centar_za_kulturu_cakovec_35_godina_6.png

SVAKI DAN BAREM JEDAN KULTURNI PROGRAM

FOTO: Svečano obilježeno 35 godina Centra za kulturu Čakovec

04.11.2016 10:25 Čakovec | Piše: sž

Centar za kulturu Čakovec počeo je 3. studenog s obilježavanjem velikog jubileja.

- Specifičnost Centra za kulturu njegova je multimedijalnost i polivalentnost koja obuhvaća kazališnu, filmsku, koncertnu i izložbenu djelatnost 80-tih godina prošlog stoljeća kao i danas. Prostori samoga Centra stvorili su i stvaraju uvjete za stalno nove i publici zanimljive oblike i sadržaje u kulturi, a uspješnosti mnogih programa doprinijeli su svi njegovi djelatnici kojima je upravo zadovoljstvo publike bilo prioritet u radu. Jer programi su izvjesni samo uz podršku publike te zato čakovečkoj i međimurskoj publici jedno veliko hvala – izjavio je Ladislav Varga Laci, svojevrsna ikona Centra za kulturu Čakovec, njegov dugogodišnji ravnatelj na svečanosti  obilježavanja 35 godina CZK-a kojom je započeo mjesec u okviru kojega će se proslaviti ovaj veliki jubilej čakovečkog, ali slobodno možemo reći i međimurskog hrama kulture. Taj je mjesec započeo otvaranjem izložbe 35 godina Centra za kulturu Čakovec, ali i prigodnim programom na Tribini Čakovec četvrtkom kao jednoj od najprepoznatljivijih kulturnih proizvoda ove ustanove. 

Čakovec četvrtkom kontinuirano traje od 1969. godine

Kako se moglo čuti na samoj svečanosti objekt Centra za kulturu je svečano otvoren 27. studenog 1981. godine, ali je odluka o osnivanju radne organizacije donesena 04. studenog iste godine te je taj dan i određen kao dan ustanove. Time su stvoreni uvjeti da se na jednom mjestu, u jednom od tada najsuvremenijih prostora ne samo na području ovog dijela Hrvatske nego i cijele bivše države odvijaju kulturni, ali i zabavni programi odnosno stvoreni su uvjeti da se razvija kulturni centar koji je jednostavno bio osuđen na uspjeh.

- Tribina Čakovec četvrtkom i Majski muzički memorijal su programi koje je Centar za kulturu naslijedio i koji kao takvi postoje još od 1969. godine, odnosno 1974., 22 godine imamo Jazz festival, 19 godina ASSITEJ, filmske i likovne projekcije se provode od samoga početka, točnije od siječnja 1982. godine, dok su nadaleko poznati Pinkleci aktivni već gotovo 20 godina.  Sve to uz brojku od 750 do 780 programa godišnje uz posjetu u prosjeku od 90.000 ljudi potvrđuju Čakovec i Međimurje kao mjesto u kojem kultura, unatoč brojnim poteškoćama, ima svoj život i tradiciju kojih se ne bi posramile i puno veće sredine – zaključio je Varga te istaknuo kako upravo činjenica da nitko s ovog područja ne mora ići u velike gradove da bi pogledao dobar film ili vidio dobru predstavu pokazuje snagu samoga Centra.

A kakvi su bili prvi koraci, organizacijski problemi u postavljanju Centra na noge  govorio je njegov prvi ravnatelj dr. sc. Stjepan Hranjec.
- Prostor ne osigurava program, program osiguravaju ljudi, njihove ideje i vizije. A tako je tu i bilo od samoga početka – rekao je Hranjec napomenuvši kako je ideja Centra bila da iz njega proizlaze programi za područje cijele županije, a konačni rezultat je bio puno bolji i jači jer za Čakovec i Međimurje u kulturno-programskom kontekstu danas znaju svi u Hrvatskoj pa i šire.

Svaki dan barem jedan kulturni program

Samu izložbu, a time i program proslave ove obljetnice otvorio je gradonačelnik grada Čakovca, a ujedno i saborski zastupnik, Stjepan Kovač.

- Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji svaki dan nudi jedan kulturni sadržaj, a doprinos Centra za kulturu je u tome izuzetno velik – zaključio je gradonačelnik te izrazio nadu kako će s ovom obljetnicom započeti i nova era još boljeg i kvalitetnijeg Centra. 

A da nas sve čeka blistava budućnost kada je kulturno djelovanje u pitanju moglo se vidjeti i po broju okupljenih ljubitelja kulture, ali i uzvanika koji su svojim dolaskom dali podršku samom Centru. Tako su uz navedene govornike sinoć došli i zamjenica župana Sandra Herman, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje Danijel Režek, zamjenici gradonačelnika Mario Medved kao i Romano Bogdan, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, kao i nezaobilazni Robert Lisjak, predstavnici gospodarskog života grada i županije, te mnogobrojni zaljubljenici u kulturu.

- Materijala je bilo toliko puno da je najveći problem bio to sažeti u, prigodno, 35 minuta dokumentarnog filma. Sve je rađeno u popularnijem stilu i svjestan sam toga da će nekima nešto nedostajati, a nekima biti previše, ali cilj je bio da buduće generacije imaju na jednom mjestu relativno kratak pregled bogate prošlosti Centra za kulturu Čakovec – rekao je Lisjak uz napomenu kako je ključ uspjeha poštivanje publike koja se nikada i u niti jednom segmentu ne smije podcijeniti.

Izvor i foto: Međimurska županija

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Međimurskim umirovljenicima podijeljeno oko 100 tona jabuka

GDCK Čakovec u suradnji s Maticom umirovljenika Međimurske županije vrši distribuciju jabuka međimurskim umirovljenicima.Kako smo saznali iz čakovečkog Crvenog križa u posljednja tri tjedna međimurskim umirovljenicima, te nešto za socijalnu samoposlugu, podijeljeno je oko 100 tona jabuka. Kao krovna organizacija Matica umirovljenika Međimurske županije odlučivala je na kojem će se području dijeliti koliko mandarina, pa je podijeljeno 10 tona u Kotoribi i Donjoj Dubravi. Obično se dobije vrećica jabuka, ili sanduk, ovisno o broju umirovljenika u domaćinstvu. Već ranije je provedena slična akcija u kojoj je podijeljeno i 75 tona mandarina.

Dvostruka korist, djeca dobila pomoćnike, a oni posao

Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet.  I Udruga slijepih Međimurske županije zapošljava pomoćnike u nastavi preko projekta „Ovdje sam za tebe“ financiranog sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Osigurali su četiri pomoćnika za četiri učenika s teškoćama u razvoju  u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica, Osnovnoj školi Strahoninec i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec Rosa Hlišć, pomoćnica u nastavi angažirana preko ovog projekta kaže: „S obzirom da volim pomagati drugima, drago mi je da sam dobila priliku raditi ovakav posao. Upoznala sam vrlo dragu i emotivnu djevojčicu, koja me vodi kroz svoj svijet nesigurnosti gdje zajedno pronalazimo mogućnosti za uspjeh i napredak. Jako sam sretna kada je vidim nasmijanu, što zbog uspjeha u školi ili komunikacije sa ostalom djecom. To me motivira na daljnji rad i osjećam se ispunjeno i korisno.“ Projekt „Ovdje sam za tebe“ osigurava pružanje usluge pomoći pri uključivanju učenika s teškoćama u razvoju tijekom svakodnevnih aktivnosti u odgojno-obrazovnom procesu.  Pomoćnik također osigurava potrebnu pomoć djetetu kako bi se uspješnije prilagodilo i integriralo u obrazovni proces. Foto: pomoćnik u nastavi

Zahvala svima: U Prelogu se i u veljači prikuplja topla odjeća

Volonterke GOCK Prelog najtoplije se zahvaljuju svim ljudima dobrog srca koji su svoju toplu odjeću i obuću poklonili onima koji je nemaju.Svoju toplinu domova s potrebitima podijelili su djelatnici i učenici s roditeljima OŠ Draškovec uz volontiranje ravnateljice Margit Mirić. Pridružila su i djeca iz Dječjeg vrtića „Fijolica" iz Draškovca. Donosili su vrećice pune tople odjeće kao završetak svog tjedna posvećenog empatiji. Najavom dolaska novog vala hladnoće volonteri GOCK Prelog produljit će ovu plemenitu akciju na cijeli mjesec veljaču. Radno vrijeme volontiranja zamjene tople odjeće i obuće bit će utorkom od 10:00 sati do 14:00 sati i subotom od 9:00 sati do 12:00 sati na istom mjestu u Domu kulture Grada Preloga, I. kat, dvorana za sastanke, obavijest je iz GOCK Prelog. Izvor i foto: Grad Prelog

Matej Perkov Hrvatsku voli putujuću, ali ga impresionira i Kavkaz

Svako gostovanje Mateja Perkova (desno) u Murskom Središću uvijek je odlično posjećeno. Velik broj posjetitelja očekuje se i večeras.Hrvatsku bolje upoznajte preko putopisnog predavanja Mateja Perkova, koje će se održati večeras, 6. veljače u 17.30 sati u Knjižnici i čitaonici Mursko Središće za članove Knjižnice i sve zainteresirane na temu "Hrvatsku volim putujući". Nakon toga ovaj će zagrebački putopisac u 19 sati u blagovaonici OŠ-a Mursko Središće održati predavanje o prošlogodišnjoj planinarskoj ekspediciji na Kavkaz. U sklopu predavanja moći će se kupiti i knjiga po cijeni od 120 kn (poklon DVD s filmom o ekspediciji) te promotivna šalica po 25 kn. foto: rr      

Evo što Central Park nudi za gablec!

Dođite u Central Park i pojedite fini ručak po pristupačnim cijenama. Svakog dana za vas pripremaju ukusna jela od najfinijih i najsvježijih namirnica. Dobar vam tek. Mjesto i gablec možete rezervirati na broj 095 205 3056Ponedjeljak 6.2.Kelj varivo s kobasicom, domaći kruh - 25 knPečene pileće boce s pečenim krumpirom, domaći kruh, salata - 34 knUtorak 7.2.Vinski gulaš, salata - 25 knPileći zagrebački, riža s povrćem, domaći kruh, salata - 38 knSrijeda 8.2.Špagete bolognese, domaći kruh, salata - 29 knKrvavice s restanim krumpirom i dinstanim kiselim kupusom, domaći kruh, salata - 36 knČetvrtak 9.2.Mesne lazanje, domaći kruh, salata - 24 knSvinjski kotlet u umaku od hrena s hajdinskom kašom, domaći kruh, salata - 36 knPetak 10.2.Lignje na pariški s pomfritom i tartarom - 42 knPastrva na mlinarski s krumpirom i povrćem, domaći kruh, salata - 42 knNEDJELJA 12.2. POSEBNA PONUDA: Burger (Chicken Burger, Amarillo ili Pontiac) i pommes + piće po izboru (Mountain Dew, Dr. Pepper ili Canada Dry) - 45 knSvakodnevno:Bistra juha - 5 knDnevni panini sendvič - 20 kn-----------------------------------------------POSEBNA PONUDA:Central Park Chicken Burger - domaće pecivo, pohani pileći burger od sjeckanih pilećih prsa gratiniran sa edamerom, lukom, dijon senfom i koprom, umak od krastavaca, svježe povrćeCentral Park Chicken Nuggets -prženi nuggetsi od svježe mljevenih međimurskih pilećih prsa, domaća panada

FOTO: Središćanci se dobro nasmijali uz ekipu Lajnapa i pomogli

U nedjelju, 5.veljače, u 17 sati u sportskoj dvorani u Murskom Središću održan je humanitarni nastup stand - up komičara udruženih pod nazivom LAJNAP.Ovaj je projekt pokrenut na inicijativu mladih SDP-a iz Murskog Središća, a sav prihod prikupljen prodajom karata namijenjen je za opremanje udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Dva sata publiku su svojim genijalnim forama za starije od 16 godina zabavljali i nasmijavali Vlatko Štampar (Međimurac), Aleks Curac Šarić, Tomislav Koza Kozačinski i  Goran Vugrinec Goc. Riječ je o njihovom novom projektu s jednostavnom idejom: NOVA SEZONA. NOVE FORE. ISTI PLAN. NASMIJATI VAS. Da su u svom planu uspjeli dokazuje prepuna dvorana i nasmijana lica svih koji su ih slušali.

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
3°C / 4°C
21.02.2017.
01:50
3 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

79 %

77 % / 79 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA