Međimurske Novine
0°C / 0°C
Čakovec
24.02.2017.
Petak
 
 
 
 
LIFESTYLE - DOM I VRT

RECEPTI ZA BOŽIĆNE KEKSIĆE!

Jeste li već počeli peći božićne keksiće? Evo provjerenih recepata!

17.12.2016 18:46 Čakovec | Piše: mk

Još nas samo 8 dana dijeli do Božića, što znači da su mnoge domačice već krenuli s pećenje božićnih keksića. Donosimo vam nekoliko odličnih i provjerenih recepata! Probajte!

Išleri

Za prhko tijesto:

200 g glatkog brašna, 150 g maslaca, b80 g šećera u prahu, 3 žlice kakaa, 1 žumanjce

Za kremu:

150 g šećera, 3 jaja, 100 g maslaca

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje, 5 žlica suncokretova ulja, žlica maslaca

Priprema

Pomiješati u posudi brašno, kakao i šećer, dodati maslac sobne temperature i žumanjke pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm pa modlicama (ili čašicama) izrezivati krugove. Krugove slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180 ºC 13 minuta. Pečene kolačiće ohladiti na limu na kojem su se pekli jer su odmah nakon pečenja sasvim mekani i prhki.

Za kremu miksati cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Kuhati na laganoj vatri (ili u lončiću na pari) 15 minuta uz neprestano miješanje. Nakon toga ohladiti uz stalno miješanje. Hlađenjem će se krema zgusnuti, a miješanjem uz hlađenje izbjeći ćete stvaranje grudica. Dobit ćete glatku i podatnu kremu. U potpuno hladnu kremu dodati izrađeni maslac te dobro promiješati i sjediniti.

Ohlađene kolačiće spajati kremom, a potom premazati čokoladnom glazurom.

Božićni panj

Za biskvit:

6 jaja, 7 žlica šećera, 6 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 čajna žličica praška za pecivo, 1 vrećica vanilin-šećera, 100 ml mlijeka, 100 ml ulja

Za ganache:

400 g tamne čokolade, 400 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za ganache zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje, kako bi se krema lijepo zgusnula i postala maziva.

Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u veliki lim od pećnice preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno s krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi. Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovinom ohlađene kreme, pa ga ponovno pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom.

Nutella nougat keksi

35 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 15 dag šećera u prahu, 18 dag mljevenih lješnjaka (prethodno poprženih), 6 dag kakaa ili 10 dag sitno ribane čokolade za kuhanje, 2 vanilin-šećera, 1 prašak za pecivo, 4 žumanjka

Glazura: 

20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarina, 2 žlice ulja

Priprema

Od svih sastojaka mikserom umutiti tijesto. Doraditi ga miješanjem rukom pa pospremiti u hladnjak na 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremiti stroj za kekse i limove s papirom za pečenje. U stroj stavljati masu za kekse, pa uz tiskanje kroz željenu veličinu izraditi kekse prutiće. Probajte napraviti kekse približno iste dužine jer će se naknadno spajati. Ako nemate stroj, kalupima izrežite željene oblike. Kekse u malim razmacima odlagati u lim na papir za pečenje pa peći u pećnici na 180 ºC 10 min. Ohladiti ih, svaki keks premazati s malo nutele pa spojiti s drugim keksom. Za glazuru, čokoladu s margarinom i uljem otopiti u manjoj posudi pa kekse bočno umakati u čokoladu i ostaviti da se ocijede od suvišne čokolade na rešetki.

Mekani medenjaci

150 g ulja (možete koristiti i neku drugu masnoću, poput svinjske masti), 150 g šećera, 150 g meda, 360 g mekog brašna, 1 cijelo jaje, dva prstohvata sode bikarbone, malo cimeta ili začina za medenjake, po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti na vrhu

Priprema

Pećnicu upalite na 200 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko cm između svake. Ukoliko želite, na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7. minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van. Nemojte ih prepeći, oni van pećnice još malo otvrdnu.

Keksi od bijele čokolade i naranče

300 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 80 g maslaca, 1 naranča (sok i korica), 90 g šećera, 1 vanilin-šećer, 1 jaje, 100 g bijele čokolade

Priprema

Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite pa naribajte koricu i iscijedite sok. Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin-šećer. Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješati da se sve poveže, maknite s vatre i odmah u vruće dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se hladi. Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i naranče. Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko (ovisi o količini narančina soka), dodajte još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima da dobijete tanje pločice. Pecite na 180 °C 10 - 12 min da ostanu bijeli.

Čokoladni raspucanci

200 g tamne čokolade, 50 g margarina , 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin-šećer, prstohvat soli, po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili nekoliko žlica pečenih lješnjaka, šećer u prahu za valjanje keksa

Priprema

Rastopite čokoladu i margarin na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane. Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. U izmiksana jaja kuhačom umiješajte ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata dodajte brašno i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na 2 - 3 sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta.

Božićni vanilin-linzeri

35 dag brašna, 18 dag margarina, 1 cijelo jaje, 1 žumanjak, 20 dag šećera, vanilin-šećer (1 obični + 1 bourbon), naribana korica polovice limuna

Priprema

Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom, a potom završiti rukom. Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-ak min. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezati cvjetiće. Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ℃ 10 - 15 min. Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte marmeladom ili nutellom i spajajte s cvjetićima s rupicom. Uvaljati ih u šećer u prahu.

Keksi s komadićima čokolade

75 g maslaca, 100 g šećera , 1 vanilin-šećer ili 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g brašna, 100 - 175 g čokolade, sitno nasjeckane 

Priprema

Pećnicu zagrijte na 160 °C, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Maslac i oba šećera izradite mikserom, zatim umiješajte jaje. Dodajte brašno u koje ste umiješali prašak i kratko promiješajte, toliko da se sve sjedini. Zatim pomoću kuhače umiješajte i komadiće čokolade. Rukama radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim, ostavljajući među njima velik razmak jer će se jako raširiti u pečenju. Pecite 10 - 12 min.

 
 
MEĐIMURJE - POLITIKA
Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

06.02.2017

Čakovec

Mogući povratak Z. Vidovića za zamjenika gradonačelnika Čakovca

HSS je uglavnom u Čakovcu tradicionalni partner SDP-a i u sadašnjem mandatu vlasti, pa su tu kolaciju čakovečki HSS i SDP prošli tjedan i nastavili, a Zoranu Vidoviću ponudili mjesto zamjenika gradonačelnika. Za sada još ništa nije potpisano, kazao je Zoran Vidović.Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana i predsjednik županijskog HSS-a, mogao bi se vratiti na mjesto zamjenika gradonačelnika Čakovca. Tu je dužnost obnašao u prethodnom mandatu čakovečke gradske vlasti. Bio je zamjenik S

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec izabran za predsjednika čakovečkog HDZ-a

Aleksandar Makovec novi je predsjednik HDZ-a Grada Čakovca.Aleksandar Makovec je kao član HSLS-a bio gradonačelnik Čakovca od 1997. do 2001. godine. U HDZ je ušao 2011. godinu dana kasnije kandidirao se za predsjednika čakovečkog HDZ-a i izgubio od

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Zahtjev za oslobođenje od troškova za smeće do 1. ožujka

Kriterij za oslobađanje je ako je zbroj prihoda svih članova domaćinstva manji od 800 kuna mjesečno po članu domaćinstva, prema Odluci o uvjetima uključivanja u odvoz kućnog smeća te uvjetima oslobađanja od plaćanja odvoza. Gradonačelnik Mursk

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Stjepan Kovač kandidat za gradonačelnika, Mario Medved zamjenik

Čakovečki SDP ne želi eksperimentirati. U novu izbornu utrku ulaze sa sadašnjim kandidatima: Stjepanom Kovačom za gradonačelnika, a Mariom Medvedom za zamjenika. Iz igre ispada Romano Bogdan, prebjeg iz HNS-a u SDP. Mjesto drugog zamjeniak čuva se z

 
 
FOTOGALERIJE
ČAKOVEČKA ŠPICA

ČAKOVEČKA ŠPICA

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Blagdan i procesija Gospe Lurdske

Razmjena sjemenja

Razmjena sjemenja

Pingvini u Čakovcu

Pingvini u Čakovcu

 
 
NAJNOVIJE

Početak vrtlarske sezone uz predavanje i razmjenu sjemena

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom i ekološka udruga Duga vas pozivaju na dva događanja kojima obilježavamo početak ove vrtlarske sezone.U srijedu 25.01.2017. u 18:00 sati predavanje "Očuvajmo biorazzznolikost - upoznajmo životinjske saveznike u vrtu" u prostoriji multimedijalne dvorane Autonomnog centra (ACT), u Starom hrastu, 1 kat, na adresi Dr. Ivana Novaka 38.   O predavanju: Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da su gliste zaslužne za plodno tlo, da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Znanjem o korisnim životinjama u vrtu i načinima kako osigurati ravnotežu između korisnih organizama i nametnika uvelike si olakšavate uzgoj zdrave hrane bez potrebe za prskanjima ili dodatnom intervencijom u vrtu. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti će neke od načina kako postići ravnotežu u vrtu, a koje ona koristi u svom biovrtu. U subotu 04.02.2017. od 9-13 sati u Čakovcu u zgradi Scheier u centru Čakovca ekološka udruga Duga iz Čakovca organizira razmjenu domaćeg sjemenja. Na navedenoj razmjeni članovima/icama udruge Duga pridružiti će se i članovi/ice udruge Biovrt - u skladu s prirodom. Ovime se pozivaju svi pojedinci i udruge koji čuvaju ili žele čuvati domaće sjeme u svojim vrtovima da sudjeluju na razmjeni sjemenja i na taj način doprinesu očuvanju naše biološke raznolikosti.   Ukoliko nemate sjeme za razmjenu, do sjemenja na spomenutoj razmjeni možete doći i donacijom za sjeme.   Više na www.biovrt.com

Udruga Biovrt - javni poziv za besplatna proljetna predavanja

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom kreće s organizacijom seta proljetnih predavanja 2017.Posjetiti ćemo nekoliko mjesta/gradova u Hrvatskoj i održati besplatna predavanja na temu "Očuvajmo biorazzznolikost - upoznajmo životinjske saveznike u vrtu".  O predavanju: Znate li da su pčele zaslužne za 1/3 hrane koju jedemo? Da su gliste zaslužne za plodno tlo, da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane. Upoznajte dio tog živog svijeta oko nas i naučite kako mu svi mi možemo pomoći u opstanku. Znanjem o korisnim životinjama u vrtu i načinima kako osigurati ravnotežu između korisnih organizama i nametnika uvelike si olakšavate uzgoj zdrave hrane bez potrebe za prskanjima ili dodatnom intervencijom u vrtu. Predavačica Silvija Kolar-Fodor otkriti će neke od načina kako postići ravnotežu u vrtu, a koje ona koristi u svom biovrtu. Otvaramo poziv organizatorima predavanja (udruge, knjižnice, institucije i sl) za mjesta/gradove u kojima ćemo održati predavanja. Ukoliko želite ugostiti naše predavanje, evo nekoliko uputa za prijavu: - Predavanja će se održavati tokom mjeseca veljače i ožujka 2017. - Ovaj poziv otvoren je za područje cijele Republike Hrvatske, s time da predavanja u mjestima znatno udaljenima od Čakovca ovisi o interesu više organizatora iz nekog dijela RH i spajanje istih u nekoliko dana - Predavanje treba biti organizirano na javnom mjestu i otvoreno za javnost (sudjelovanje javnosti na predavanju mora biti besplatno). - Organizator se obvezuje organizirati prostor, obavijestiti medije i javnost o održavanju predavanja, osigurava laptop i projektor za održavanje predavanja. - Predavanje traje sat vremena (1 h) nakon čega je moguće organizirati razmjenu sjemena i vrtlarskih iskustava. Predavačica može donijeti višak sjemena iz biovrta za razmjenu, ovisno o sezonskom višku Udruge. - Predavanje je besplatno, pokrivaju se jedino troškovi puta predavačici (da li ih plaća organizator ili se skupljaju u vidu donacija od sudionika odluka je organizatora). Zainteresirani? Prijave: na biovrt@biovrt.com od 10.01.-31.01.17., predmet e-maila: Proljetna predavanja 2017. Prijava treba sadržavati naziv udrugu/institucije organizatora predavanja, mjesto/grad, mjesto održavanja predavanja, ime, e-mail i broj telefona kontakt osobe, te u nekoliko rečenica napišite zbog čega bi i za koga željeli organizirati ovo predavanje Nakon završetka javnog poziva, kontaktirati ćemo odabrane za daljnji dogovor o predavanju, te javno objaviti popis mjesta predavanja. O predavačici: Silvija Kolar–Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, SirovaHrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Udruga Biovrt – u skladu s prirodom od 2012. inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

Zasladite hladnu večer kokicama s karamelom

Hladno je i idealno za ostati kod kuće i pogledati film.Danas predlažemo da pokušate napraviti slatke kokice, i to one s karamelom. Nije komplicirano. Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva, a u veću zdjelu stavite, recimo oko 3/4 zdjele pečenih kokica. Na štednjak u zdjelu stavite šalicu maslaca (najprije se rastopi), pa dodate dvije šalice smeđeg šećera i pola šalice glukoznog sirupa te čajnu žličicu soli. To lagano miješati do kada ne provrije, a zatim kuhati još 3-4 min bez miješanja. Kad se ovo makne s vatre umiješa se čajna žličica ekstrakta vanilije i malo sode bikarbone. Zatim se ova smjesa polako prelije preko kokica i dobro izmješa da one budu obložene.  Ovismo o količini kokica to se sipa u veći ili manji lim za pečenje i peče u pećnici oko sat vremena. Važno je kokice promiješati svakih 15-ak minuta. Nakon što se ohlade onda se izlome.

Zanimljive odjevne kombinacije prošetale među namještajem

Modna revija, koja je privukla mnoge ljubitelje mode, održana je u prelijepom ambijentu salona namještaja RIA HOME u Varaždinu (Gospodarska ulica bb, TC Storeland), gdje su varaždinske dizajnerice i modne kreatorice, Ana Kraš Šoštarić (Butik Ana Kraš), Melita Kukec (Kookabee design - fashion & wedding) i Ivana Kuzminski (Kuzminski Dizajn), bile ugošćene sa svojim odličnim kreacijama.Frizuru za reviju radio je Tomislav Jagoić (Professional Hair care by T.J), a šminku Veronika Španić (Artistic, Nails & Beauty Studio). Šeširi su djelo Varaždinca Damira Hercega. Reviju je vodila Anita Rinkovec, vlasnica i direktorica RIA Home. RIA HOME je salon namještaja i pratećih dekoracija nastao u travnju ove godine kao nastavak 22-godišnjeg rada poduzeća RIA EXPORT IMPORT d. o. o. iz Kućan Marofa. U ovom salonu sigurno ćete naći odličan izbor namještaja vrhunske kvalitete i dizajna, a po vrlo povoljnim cijenama. Osim namještaja tu su i upotrebne i ukrasne sitnice koje će vaš dom učiniti toplijim i vedrijim mjestom za život. RIA HOME zapravo je izvor inspiracija, ideja i načina kako možete opremiti svoj dom. Ima tu, osim zaista prelijepa namještaja i posteljina, suđa, svijećnjaka, jastuka, rasvjete i svih onih sitnica koje život znače, ali i ekskluzivnih komada koji, osim što zrače elegancijom, posjeduju i vrhunsku kvalitetu. Naša je preporuka da posjetite RIA HOME, unesete boje u svoj dom i učinite ga sretnijim mjestom.

Jeste li već počeli peći božićne keksiće? Evo provjerenih recepata!

Još nas samo 8 dana dijeli do Božića, što znači da su mnoge domačice već krenuli s pećenje božićnih keksića. Donosimo vam nekoliko odličnih i provjerenih recepata! Probajte!Išleri Za prhko tijesto: 200 g glatkog brašna, 150 g maslaca, b80 g šećera u prahu, 3 žlice kakaa, 1 žumanjce Za kremu: 150 g šećera, 3 jaja, 100 g maslaca Za glazuru: 100 g čokolade za kuhanje, 5 žlica suncokretova ulja, žlica maslaca Priprema Pomiješati u posudi brašno, kakao i šećer, dodati maslac sobne temperature i žumanjke pa umijesiti prhko tijesto. Tijesto odmah razvaljati na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 3 mm pa modlicama (ili čašicama) izrezivati krugove. Krugove slagati u lim na papir za pečenje u malim razmacima. Peći u pećnici na 180 ºC 13 minuta. Pečene kolačiće ohladiti na limu na kojem su se pekli jer su odmah nakon pečenja sasvim mekani i prhki. Za kremu miksati cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Kuhati na laganoj vatri (ili u lončiću na pari) 15 minuta uz neprestano miješanje. Nakon toga ohladiti uz stalno miješanje. Hlađenjem će se krema zgusnuti, a miješanjem uz hlađenje izbjeći ćete stvaranje grudica. Dobit ćete glatku i podatnu kremu. U potpuno hladnu kremu dodati izrađeni maslac te dobro promiješati i sjediniti. Ohlađene kolačiće spajati kremom, a potom premazati čokoladnom glazurom. Božićni panj Za biskvit: 6 jaja, 7 žlica šećera, 6 žlica brašna, 3 žlice kakaa, 1 čajna žličica praška za pecivo, 1 vrećica vanilin-šećera, 100 ml mlijeka, 100 ml ulja Za ganache: 400 g tamne čokolade, 400 ml slatkog vrhnja Priprema Za ganache zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja, dodati čokoladu natrganu na komadiće pa ju uz miješanje otopiti u slatkom vrhnju. Ganache potpuno ohladiti uz povremeno miješanje, kako bi se krema lijepo zgusnula i postala maziva. Za biskvit odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom nekoliko minuta, dodati ulje, potom prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom, te postepeno mlijeko. Na kraju dodati i ručno umiješati posebno tučeni čvrsti snijeg od bjelanjaka. Masu izliti u veliki lim od pećnice preko papira za pečenje i peći u zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva 15 minuta. Pečeni biskvit zajedno s papirom na kojem se pekao prebaciti na mokru kuhinjsku krpu posipanu šećerom, pažljivo skinuti papir, pa dok je biskvit još vruć saviti ga u roladu zajedno s krpom. Pustiti da se tako u krpi ohladi. Ohlađeni biskvit odrolati, premazati polovinom ohlađene kreme, pa ga ponovno pažljivo zarolati u roladu. Sa svake strane rolade odrezati ukoso manji komad različite veličine, koji će stajati sa strane uz glavnu granu panja. Sve skupa premazati i učvrstiti ostatkom kremom. Nutella nougat keksi 35 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 15 dag šećera u prahu, 18 dag mljevenih lješnjaka (prethodno poprženih), 6 dag kakaa ili 10 dag sitno ribane čokolade za kuhanje, 2 vanilin-šećera, 1 prašak za pecivo, 4 žumanjka Glazura:  20 dag čokolade za kuhanje, 5 dag margarina, 2 žlice ulja Priprema Od svih sastojaka mikserom umutiti tijesto. Doraditi ga miješanjem rukom pa pospremiti u hladnjak na 30-ak minuta. Za to vrijeme pripremiti stroj za kekse i limove s papirom za pečenje. U stroj stavljati masu za kekse, pa uz tiskanje kroz željenu veličinu izraditi kekse prutiće. Probajte napraviti kekse približno iste dužine jer će se naknadno spajati. Ako nemate stroj, kalupima izrežite željene oblike. Kekse u malim razmacima odlagati u lim na papir za pečenje pa peći u pećnici na 180 ºC 10 min. Ohladiti ih, svaki keks premazati s malo nutele pa spojiti s drugim keksom. Za glazuru, čokoladu s margarinom i uljem otopiti u manjoj posudi pa kekse bočno umakati u čokoladu i ostaviti da se ocijede od suvišne čokolade na rešetki. Mekani medenjaci 150 g ulja (možete koristiti i neku drugu masnoću, poput svinjske masti), 150 g šećera, 150 g meda, 360 g mekog brašna, 1 cijelo jaje, dva prstohvata sode bikarbone, malo cimeta ili začina za medenjake, po želji u njih možete dodati i nekoliko žlica mljevenih oraha ili ukrasiti na vrhu Priprema Pećnicu upalite na 200 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje. Od svih sastojaka zamijesite tijesto. Rukama uzimajte smjesu i oblikujte kuglice, stavljajte ih na tepsiju, malo stisnite svaku kuglicu odozgora dlanom, ostavljajte razmake od nekoliko cm između svake. Ukoliko želite, na vrh svakog medenjaka stavite orah. Ukoliko ćete raditi veće kuglice, pecite ih 10 minuta, ukoliko ćete raditi manje, pecite manje. Medenjaci su gotovi čim im dno malo počne tamniti, izvana se to slabo vidi, pa slobodno otvorite pećnicu oko 7. minute i pogledajte kakvo je stanje. Ako su gotovi, izvadite ih van. Nemojte ih prepeći, oni van pećnice još malo otvrdnu. Keksi od bijele čokolade i naranče 300 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 80 g maslaca, 1 naranča (sok i korica), 90 g šećera, 1 vanilin-šećer, 1 jaje, 100 g bijele čokolade Priprema Upalite pećnicu na 180 °C. Dobro operite naranču, obrišite pa naribajte koricu i iscijedite sok. Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i vanilin-šećer. Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješati da se sve poveže, maknite s vatre i odmah u vruće dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se hladi. Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i naranče. Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko (ovisi o količini narančina soka), dodajte još brašna dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi. Oblikujte u kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima da dobijete tanje pločice. Pecite na 180 °C 10 - 12 min da ostanu bijeli. Čokoladni raspucanci 200 g tamne čokolade, 50 g margarina , 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin-šećer, prstohvat soli, po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili nekoliko žlica pečenih lješnjaka, šećer u prahu za valjanje keksa Priprema Rastopite čokoladu i margarin na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo ohladi. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane. Mikserom izmiksajte jaja i šećere do pjenaste strukture. U izmiksana jaja kuhačom umiješajte ohlađenu čokoladu, zatim u nekoliko navrata dodajte brašno i lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite u frižider na 2 - 3 sata. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se grije. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa. Pecite ih točno 11 minuta. Božićni vanilin-linzeri 35 dag brašna, 18 dag margarina, 1 cijelo jaje, 1 žumanjak, 20 dag šećera, vanilin-šećer (1 obični + 1 bourbon), naribana korica polovice limuna Priprema Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. U početku miksati miserom, a potom završiti rukom. Od tijesta oblikovati kuglu, omotati ju prozirnom folijom i pospremiti u hladnjak na 30-ak min. Razvaljati tijesto na 4 mm debljine pa modlicom izrezati cvjetiće. Stavljati ih na lim obložen papirom za pečenje u malim razmacima i peći u zagrijanoj pećnici na 180 ℃ 10 - 15 min. Pečene kolačiće ohadite na limu pa ih hladne premazujte marmeladom ili nutellom i spajajte s cvjetićima s rupicom. Uvaljati ih u šećer u prahu. Keksi s komadićima čokolade 75 g maslaca, 100 g šećera , 1 vanilin-šećer ili 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g brašna, 100 - 175 g čokolade, sitno nasjeckane  Priprema Pećnicu zagrijte na 160 °C, a veliki lim obložite papirom za pečenje. Maslac i oba šećera izradite mikserom, zatim umiješajte jaje. Dodajte brašno u koje ste umiješali prašak i kratko promiješajte, toliko da se sve sjedini. Zatim pomoću kuhače umiješajte i komadiće čokolade. Rukama radite kuglice veličine oraha i slažite ih na lim, ostavljajući među njima velik razmak jer će se jako raširiti u pečenju. Pecite 10 - 12 min.

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2016 udruge Biovrt

Još je jedna uspješna vrtlarska sezona iza nas, kao i uspješno okončani ciklus radionica Škole vrtlarenja 2016 udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“. Iza nas je već 5 uspješnih sezona edukativnih radionica udruge, putem kojih smo upoznali mnoštvo dragih vrtlara/ica i zaljubljenika/ica u prirodu, od kojih su neki tokom programa udruge postali i dragi prijatelji/ice i članovi/ce udruge, te smo nastavili druženje i nakon završenih radionica.Na radionicama Škole vrtlarenja 2016 je prisustvovalo ukupno 31 različitih polaznika/ca iz Međimurja, Varaždinske, Koprivničke, Zagrebačke županije te Ravne gore.Ovogodišnja Škola vrtlarenja sastojala se je od 6 radionica od svibnja do listopada ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama: Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, korovi u vrtu, malčiranje, bolesti biljaka, štetnici i saveznici u vrtu, cvijeće u vrtu, berba i spremanje plodova, nastajanje i sakupljanje sjemenja, priprema vrta za zimu i kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka. Radionice su i ove sezone bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje. Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com.Za iduću je godinu također u planu i ciklus proljetnih radionica o sjetvi, planiranju vrta i ostalim prigodnim temama u rano proljeće u zatvorenom.Voditeljica Škole vrtlarenja: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.Više o Školi vrtlarenja 2016. možete pročitati ovdje: http://biovrt.com/skola-vrtlarenja/skola-vrtlarenja-2016Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.Evo nekoliko dojmova polaznika s radionica:Uživali smo u svakoj radionici te puno naučili o uzgoju biljaka i stvaranju prirodnog i skladnog okruženja za njihov rast, o štetnicima, ali i prirodnim saveznicima u vrtu. Osobito nas je oduševilo kada smo otkrili da mnoge samonikle biljke u vrtu nisu „korov", već zdrava i ukusna hrana, pa smo u njima uživali i u danima kada u našem malom vrtu nije bilo plodova koje smo sami uzgojili. Sudjelovanjem u praktičnim radionicama, koje su bile usklađene s radovima u vrtu, mogli smo na licu mjesta pratiti rezultate prethodnih radionica i promatrati kako se vrt mijenja tijekom godine. Zahvaljujući tome sve naučeno mogli smo lakše primijeniti u vlastitom vrtu. Hvala Silvija.Ivana i Mladen, Zagreb****************************Ovogodišnje radionice su bile jako zanimljive i inspirativne. Pomogle su mi da na drugačiji način promatram prirodu oko sebe, te da se ne bojim ni bolesti, ni nametnika, nego da ih promatram kao dio jedne savršene cjeline, u kojoj svatko ima svoju ulogu. Teorija je jedno, ali kada vidite kako se nešto zaista radi te isprobate to u praksi, kao što imate prilike na ovim radionicama, to ima sasvim jednu drugu dimenziju. Zahvalna sam voditeljici Silviji na nesebičnom dijeljenju znanja i savjeta.Nikolina, Zagreb ***************************Poučno i zanimljivo iskustvo na radionicama Silvije Kolar-Fodor o vrtu i vrtlarenju pokušavam i sam predočiti u praksu u svojem vrtu. Mogu vam reći da djeluje.Preporučam svakom tko je vrtlar i želi produbiti znanje i tko će tek postati vrtlar i želi krenuti sa učenjem o vrtu da dođe na radionice Škole vrtlarenja.Uz korisne informacije skupi se i dobro društvo ima šale i smijeha, dođite zanimljivo je.Denis, Varaždin

 
 
FOTOGALERIJE
 
 
 
VRIJEMEPINOVA.HR
TRENUTAČNO
PROGNOZA
min.
max.
sada
6°C / 14°C
24.02.2017.
18:06
6 °C
12 mm
N/A  (N/A)  W/m²
REL. VLAŽNOST ZRAKA:

87 %

61 % / 87 %
VJETAR: 1 m/s
1 m/s / 2 m/s
 
 
 
 
 
 
 
VIDEO
 
 
 
ELEKTRONSKO IZDANJE
 
 
 
 
 
 
 
TEČAJNA LISTA